Wanneer reders niet precies weten wat er in de container zit, kan dat ertoe leiden dat zij de container op een minder veilige plek van het schip zetten. Hapag-Lloyd stelt vanuit het veiligheidsoogpunt Chinese verladers voortaan aansprakelijk voor de mogelijke kosten en gevolgen die kunnen voortvloeien uit schending van de regelgeving voor gevaarlijke stoffen.

Scheepsbranden

De afgelopen jaren zijn er al diverse scheepsbranden geweest, die mogelijk veroorzaakt zijn door het niet correct opgeven en laden van gevaarlijke vracht, waaronder in januari de ‘Yantian Express’ (7.506 teu) van Hapag-Lloyd.

In februari was het raak op de ‘APL Vancouver’ (9.200 teu) en in maart vorig jaar vloog de ‘Maersk Honam’ (15.226 teu) in de fik. Bij die laatstgenoemde kwamen 5 van de 27 opvarenden om het leven en duurde het een maand voordat reddingsdiensten de brand onder controle hadden.

Doden en gewonden

Verzekeringsmaatschappij TT Club schat dat er gemiddeld elke twee maanden brand uitbreekt op een groot containerschip en juicht de maatregel van Hapag toe. Bij dit soort incidenten vallen geregeld doden en gewonden. Bovendien kosten ze de verzekeringsmaatschappijen jaarlijks zo’n 500 miljoen dollar aan claims.

Ongeveer 10% van alle containers wordt als gevaarlijke lading aangemerkt. TT Club stelt dat ongeveer eenvijfde daarvan verkeerd wordt aangegeven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement