Deze ‘Per Mare ad Laurium’ ligt sinds enige tijd bij de Museumwerf in Vreeswijk voor inspectie en reparatie. Het is tussen 2005 en 2009 gebouwd naar het voorbeeld van de ‘De Meern 1’, die in 2003 was opgegraven maar zes jaar eerder al was ontdekt. Dat veroorzaakte nogal wat opschudding in archeologische kringen, aangezien het een van de best bewaarde Romeinse vaartuigen is die ooit gevonden is.

Onderzoek

Dendrologisch onderzoek heeft uitgewezen dat het vaartuig is gebouwd met hout van drie in het huidige Nederland gegroeide eikenbomen, die rond 148 na Christus geveld moeten zijn. Opmerkelijk was de ontdekking dat het vaartuig vermoedelijk tot rond het jaar 200 in gebruik is geweest, veel langer dan archeologen tot dan toe hadden aangenomen. Het staat sinds vier jaar binnen de muren van het
Castellum Hoge Woerd in De Meern.

Dat is ook een replica en wel van een fort, die de Romeinen bouwden ter verdediging van hun limes, hun buitengrens. Zo’n castellum, dat onderdak bood aan een paar honderd legionairs, stond exact op de plek van de huidige Hoge Woerd. De oorspronkelijke naam ervan is onbekend. Dit in tegenstelling tot een soortgelijk bouwwerk, dat ooit op de plek van het huidige Woerden stond, het castellum Laurium.

En zo komen we dan bij de wat wonderlijke naam van de varende ‘Per Mare ad Laurium’, wat volgens het museum ‘Te water gelaten in De Meern’ betekent, terwijl Laurium toch echt op de plek van het huidige Woerden stond.

Tochtje

Tot voor kort konden gegadigden vanuit Woerden culturele tochtjes met het vaartuig maken. De belangstelling was groot, maar toch kwam er een eind aan wegens gebrek aan gekwalificeerde vrijwilligers. Gehoopt wordt nu dat Utrecht het stokje overneemt. Dat is historisch goed te rechtvaardigen, want ook daar bouwden de Romeinen al voor de jaartelling het castellum Trajectum.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement