Het recordschip arriveerde dinsdagmiddag 3 september om 14.00 uur aan de kade van de APMT 2-terminal in de Rotterdamse haven. Het 400 meter lange en 62,4 meter brede gevaarte heeft een capaciteit van 23.756 teu, waaronder tweeduizend reeferplekken, en is daarmee het grootste containerschip ter wereld.

De ‘MSC Gülsün’ is het eerste containerschip dat over de breedte 24 containers naast elkaar kan vervoeren en is gebouwd door Samsung Heavy Industries (SHI). De twee jaar geleden in de vaart genomen ‘OOCL HongKong’ was met een capaciteit van 21.413 teu tot nu toe het grootste containerschip.

Grote jongens

Containerschepen zijn de afgelopen jaren steeds groter geworden. Begin deze eeuw was 8.500 teu al verbazingwekkend groot; tegenwoordig doe je pas echt mee met de grote jongens met een capaciteit vanaf 20.000 teu. Van die laatste categorie varen er al bijna vijftig en tot eind 2021 zijn er 37 besteld. MSC zal naast de ‘Gülsün’ de komende jaren nog tien 23.000 teu-carriers toevoegen aan de vloot.

Tekst loopt door onder foto.

Rotterdam kan schepen van deze omvang prima aan. De terminals op de Tweede Maasvlakte – APMT 2, RWG, ECT Delta en Euromax – zijn volgens Nagtegaal goed genoeg uitgerust om meer van dit soort megacarriers te ontvangen.

De schaalvergroting in de containervaart is bovendien juist goed voor de concurrentiepositie van de haven, zo stelt de directeur containers. ‘Met een diepgang van twintig meter zijn wij er van overtuigd dat we ook de 30.000 teu-schepen zullen kunnen ontvangen. Verder zijn de kades stevig genoeg om ook grotere kranen te accommoderen. Onze directe concurrenten hebben die diepgang bij lange na niet.’

Brandstofverbruik

Volgens MSC is overigens niet alleen de omvang van de ‘Gülsün’ noemenswaardig. Het schip is relatief zuinig qua brandstofverbruik vanwege de speciale vorm van de boeg, waardoor de weerstand afneemt.

Verder is het schip uitgerust met een hybride scrubber die de flexibiliteit geeft om te werken in zowel een open als een closed loop systeem. Het schip kan eveneens varen op laagzwavelige brandstof en het is mogelijk de aandrijving aan te passen voor lng.

‘MSC Gülsün’ vertrekt naar verwachting op donderdag 5 september om 16.00 uur naar Tanjung Pelepas in Maleisië.

In de volgende editie van Nieuwsblad Transport volgt een exclusief interview met de kapitein van de ‘MSC Gülsün’.

Afbeeldingen: NT/Port of Rotterdam

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement