De komst van de ‘MSC Gülsün’ maakte dinsdag 4 september behoorlijk wat los. Cameraploegen, journalisten, fotografen en scheepsspotters togen massaal naar Rotterdam om de megacarrier van 400 meter lang, 62 meter breed en 33 meter diep te verwelkomen.

Zodra het enorme gevaarte in de verte opdoemt, klinkt er op de persboot ‘Nieuwe Maze’ een onophoudelijk geklik van fotocamera’s. Hans Nagtegaal, directeur containers van het Havenbedrijf Rotterdam, staat in de stralende zomerzon met een trotse glimlach de ene na de andere verslaggever te woord.

Eerlijk is eerlijk: de Ultra Large Container Carrier van 23.756 teu, waaronder meer dan tweeduizend reeferplekken, maakt indruk. Varend langs de ‘Gülsün’ voel je je nietig. Op de imposante kolos staan vele duizenden gekleurde containers torenhoog op het dek opgestapeld. Het is het eerste containerschip dat over de breedte maar liefst 24 containers naast elkaar kan vervoeren.

Tekst loopt door onder foto.

Terwijl de reus van vier voetbalvelden lang, traag richting zijn ligplaats bij de APMT 2-terminal vaart, keert de ‘Nieuwe Maze’ weer terug naar de Beneluxhaven. Hoewel de containergigant al lang uit het zicht is, is een van de tien spotters die door het havenbedrijf is uitgenodigd om op de persboot mee te varen, nog steeds door het dolle heen blijkens zijn drang om continu luidkeels ‘mijn dag kan echt niet meer stuk’ te roepen.

Op de terminal lossen zogeheten Super Quay Cranes, per stuk uitgerust met twee spreaders, onafgebroken de volgeladen dozen van de ‘MSC Gülsün’. Elke container wordt vervolgens op een Automated Guided Vehicle (AGV) geplaatst, gesorteerd en daarna richting het achterland vervoerd.

Kleine jongetjes

Vanaf de brug aanschouwt kapitein Somma Lauro de operatie, die bij elkaar zo’n twee dagen duurt. Geduldig neemt de Italiaan de tijd voor het selecte groepje gasten die even welkom zijn in het stuurhuis, dat een overweldigend uitzicht biedt op de Tweede Maasvlakte.

De setting maakt dat grote stoere mannen even veranderen in kleine jongetjes. Een foto met de kapitein, nog een foto met de kapitein, een groepsfoto met de kapitein, een foto bij het stuurwiel.

Waar het enthousiasme er bij de toegestroomde ‘toeristen’ op en buiten het schip vanaf spat, blijft Lauro kalm onder alle aandacht voor hem en ‘zijn’ gigantische schip. Beleefd ondergaat hij de fotosessies en interviews die hem steevast op elke stop op zijn route staan te wachten.

Ervaar geen druk

‘Uiteraard is het een droom die uitkomt om dit schip te mogen besturen’, aldus de Italiaan. ‘Maar aan de andere kant is het ook gewoon ‘another day at the office’. Ik draai onderhand al wat jaartjes mee, dus voor mij is het routine. Het vorige schip waar ik leiding aan gaf, had een capaciteit van 19.000 teu. Vanzelfsprekend komt er bij een groter schip als dit meer bij kijken, maar ik ervaar geen druk en probeer altijd relaxed te blijven.’

Bij de passage van het Suezkanaal op 9 augustus had het schip slechts 35 centimeter aan weerszijden over.

Over de grootste uitdaging die de Italiaan onderweg naar Rotterdam tegenkwam, hoeft hij niet lang na te denken. ‘Het Suezkanaal. Als je die transit achter de rug hebt, heb je het moeilijkste obstakel gehad.’ Vanwege zijn gigantische omvang had het recordschip bij de passage op 9 augustus slechts 35 centimeter aan weerszijden over. ‘Dat vergt een enorme concentratie, want een misstap kan desastreuze gevolgen hebben.’

Volgens MSC is het overigens niet alleen ‘the size that matters’. Het schip is zuiniger qua brandstofverbruik vanwege de speciale vorm van de boeg, waardoor de weerstand afneemt. De containerreus kan eveneens varen op laagzwavelige brandstof en het is mogelijk de aandrijving aan te passen voor lng.

Hybride scrubber

Verder is de megacarrier uitgerust met een hybride scrubber die de flexibiliteit geeft om te werken in zowel een open als een closed loop-systeem. Met het oog op de nieuwe zwavelrichtlijn die in 2020 van kracht gaat, zijn beide systemen tijdens de maidentrip uitgebreid getest.

Tekst loopt door onder foto.

‘We zien daar nog wel ruimte voor verbetering’, zegt Lauro zonder al te veel weg te geven. ‘We zitten momenteel nog in de garantieperiode, dus je probeert onderweg zoveel mogelijk dingen na te lopen en waar nodig zaken aan te passen. Die scrubber-installaties waren daarbij ook een behoorlijke investering, dus je wil gewoon dat ze het goed doen.’

Laadplan

Na zo’n 5.000 moves in de Rotterdamse terminal vervolgde de ‘MSC Gülsün’ donderdag 5 september zijn weg naar Tanjung Pelepas in Maleisië, waar het opnieuw een wereldrecord zal breken door met 21.500 teu aan boord de haven te verlaten. Een gespecialiseerd kantoor van MSC maakt daarvoor het laadplan, dat vervolgens getoetst wordt door de crew aan boord.

‘Het is een gecompliceerde puzzel’, erkent Lauro. ‘Hoe groter de capaciteit, hoe complexer de operatie. We proberen altijd te anticiperen op mogelijke problemen die we kunnen aantreffen.’ Als voorbeeld noemt de kapitein de kranen in de Bremerhaven. ‘Die reiken niet tot de achterste rij containers, dus weten we dat we maar 23 breed kunnen laden.’

Boot van 700 meter

Als na het vraaggesprek de recorder uitgaat, zie je dat er een soort last van zijn schouders valt. Hij staat op, blaast uit en veegt tegelijkertijd zogenaamd het zweet van zijn voorhoofd. ‘Al geef je me een boot van 700 meter om te besturen; geen enkel probleem. Maar een interview geven…’

Deze uitspraak is kenmerkend voor de kapitein van het grootste containerschip ter wereld. Lauro is geen showman die graag in de spotlights staat. Het is een vakman die vooral gefocust is op zijn opdracht: de ‘MSC Gülsün’ van punt A naar punt B brengen.

‘MSC Gülsün’ in de Benelux

Rotterdam maakt deel uit van de vaste vaarroute van de ‘MSC Gülsün’. Antwerpen wordt in november tijdelijk toegevoegd aan de AE10/Silk Service tussen Oost-Azië en Noord-Europa van de 2M-alliantie van Maersk en MSC, waardoor het grootste containerschip ook de Belgische havenstad aandoet. Het recordschip wordt op 18 november bij de MSC PSA European Terminal aan het Deurganckdok verwacht.

Bron foto’s: NT