De Straat van Hormuz is een smalle waterweg bij Iran waar veel olietankers doorheen varen. In het gebied zijn de afgelopen tijd meerdere incidenten met vrachtschepen geweest, zoals de inbeslagname van de Britse tanker ‘Stena Impero’ door de Iraniërs.

De beslissing van de Saoediërs om zich bij de missie aan te sluiten, volgt daags na de drone-aanvallen van afgelopen weekend op twee olie-installaties in Saoedi-Arabië. Daarbij werd de helft van de Saoedische olieproductie werd lamgelegd. De aanslag werd opgeëist door Houthi-rebellen, die in Jemen in oorlog zijn met een door Saoedi-Arabië gesteunde coalitie.

Bewijs

De Saoediërs verdenken Iran ervan achter de aanval te zitten en komen daar naar eigen zeggen woensdag met bewijs voor. Ook de VS is ervan overtuigd dat de Iraniërs achter de drone-aanslag zitten. Teheran ontkent iedere betrokkenheid.

Eerder sloten Groot-Brittannië, Australië en Bahrein zich al aan bij de missie in de Perzische Golf.  Nederland is door de VS ook gevraagd deel te namen aan de missie, maar het kabinet wil alleen in Europees verband een marineschip sturen. Een EU-missie in de Golfregio komt voorlopig echter niet van de grond.