Iran: ‘Stena Impero’ mag weg

Tankers

Het staat de Britse tanker ‘Stena Impero’ vrij om de ankerplaats bij Bandar Abbas te verlaten. Dat heeft de Iraanse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, Hamid Baeidinejad, maandag gezegd.

De Stena-tanker is ruim twee maanden geleden, op 19 juli, in beslag genomen door de Iraanse Revolutionaire Garde. De vrijlating van de ‘Impero’ staat al enige tijd op de agenda. Woordvoerder Abbas Mousavi van het ministerie van Buitenlandse Zaken vertelde eerder deze maand aan persbureau IRNA dat de ‘juridische procedures’ bijna waren afgerond.

De site TankerTrackers.com publiceerde dinsdagochtend satellietfoto’s, waarop te zien is dat het schip zijn gedwongen ligplaats bij Bandar Abbas inmiddels heeft verlaten. De productentanker verschafte echter nog geen statusinformatie via het AIS-systeem.

Ook Stena Bulk, dat het schip exploiteert, geeft op zijn nieuwspagina nog geen update over het schip. Curieus genoeg zet de Zweedse groep wel nieuwsberichten van een aantal media op zijn site, waarin dan weer gemeld wordt dat Stena nog geen nieuwe statusinformatie heeft verschaft.

De actie van de Islamitische Revolutionaire Garde was voor het VK op 4 juli aanleiding om zijn mariniers af te sturen op de Iraanse olietanker ‘Adrian Darya 1’ en die in beslag te nemen. Die is weer vrijgelaten en inmiddels aangekomen bij de kust van Syrië, waar de tanker de olie naar verwachting ondanks EU- en Amerikaanse sancties zal afleveren.

Iran: ‘Stena Impero’ mag weg | NT

Iran: ‘Stena Impero’ mag weg

Tankers

Het staat de Britse tanker ‘Stena Impero’ vrij om de ankerplaats bij Bandar Abbas te verlaten. Dat heeft de Iraanse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, Hamid Baeidinejad, maandag gezegd.

De Stena-tanker is ruim twee maanden geleden, op 19 juli, in beslag genomen door de Iraanse Revolutionaire Garde. De vrijlating van de ‘Impero’ staat al enige tijd op de agenda. Woordvoerder Abbas Mousavi van het ministerie van Buitenlandse Zaken vertelde eerder deze maand aan persbureau IRNA dat de ‘juridische procedures’ bijna waren afgerond.

De site TankerTrackers.com publiceerde dinsdagochtend satellietfoto’s, waarop te zien is dat het schip zijn gedwongen ligplaats bij Bandar Abbas inmiddels heeft verlaten. De productentanker verschafte echter nog geen statusinformatie via het AIS-systeem.

Ook Stena Bulk, dat het schip exploiteert, geeft op zijn nieuwspagina nog geen update over het schip. Curieus genoeg zet de Zweedse groep wel nieuwsberichten van een aantal media op zijn site, waarin dan weer gemeld wordt dat Stena nog geen nieuwe statusinformatie heeft verschaft.

De actie van de Islamitische Revolutionaire Garde was voor het VK op 4 juli aanleiding om zijn mariniers af te sturen op de Iraanse olietanker ‘Adrian Darya 1’ en die in beslag te nemen. Die is weer vrijgelaten en inmiddels aangekomen bij de kust van Syrië, waar de tanker de olie naar verwachting ondanks EU- en Amerikaanse sancties zal afleveren.