Wereldprimeur: autonoom schip NYK vaart van China naar Japan + video

MASS

NYK heeft een eerste proef met een zelfvarend schip voltooid. De PCTC (pure car truck carrier) ‘Iris Leader’ van 70.826 ton voer van China naar Japan. Daarmee is het bedrijf de eerste rederij ter wereld die een test met een zogeheten maritime autonomous surface ship (MASS) volgens de IMO-standaarden met succes afrondt, aldus de Japanners zelf.

Het vrachtschip voer van 14 tot en met 17 september vanuit de Chinese haven van Xinsha naar het Japanse Nagoya. Daar vertrok het schip weer op 19 september, om een dag later aan te meren in Yokohama.

De ‘Iris Leader’ maakte tijdens de testvaart onder meer gebruik van het Sherpa System for Real Ship (SSR)-navigatiesysteem. Dit volledig geautomatiseerde systeem berekent aan de hand van omgevingsfactoren de meest optimale route en snelheid voor een schip.

Autonoom met bemanning

Het doel van de Japanse rederij is om met autonome schepen te gaan varen met bemanning, die via geavanceerde technologie en externe ondersteuning vanaf de wal wordt geholpen om de operatie en de veiligheid op het schip te verbeteren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Wereldprimeur: autonoom schip NYK vaart van China naar Japan + video | NT

Wereldprimeur: autonoom schip NYK vaart van China naar Japan + video

MASS

NYK heeft een eerste proef met een zelfvarend schip voltooid. De PCTC (pure car truck carrier) ‘Iris Leader’ van 70.826 ton voer van China naar Japan. Daarmee is het bedrijf de eerste rederij ter wereld die een test met een zogeheten maritime autonomous surface ship (MASS) volgens de IMO-standaarden met succes afrondt, aldus de Japanners zelf.

Het vrachtschip voer van 14 tot en met 17 september vanuit de Chinese haven van Xinsha naar het Japanse Nagoya. Daar vertrok het schip weer op 19 september, om een dag later aan te meren in Yokohama.

De ‘Iris Leader’ maakte tijdens de testvaart onder meer gebruik van het Sherpa System for Real Ship (SSR)-navigatiesysteem. Dit volledig geautomatiseerde systeem berekent aan de hand van omgevingsfactoren de meest optimale route en snelheid voor een schip.

Autonoom met bemanning

Het doel van de Japanse rederij is om met autonome schepen te gaan varen met bemanning, die via geavanceerde technologie en externe ondersteuning vanaf de wal wordt geholpen om de operatie en de veiligheid op het schip te verbeteren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement