De containermarkt wordt in de nabije toekomst geconfronteerd met steeds meer onzekerheden. ‘De risico’s die de groei van de markt drukken, lijken met de dag toe te nemen’, zegt Simon Heaney, senior manager van het containeronderzoek van Drewry.

Deze vooruitzichten hebben ertoe geleid dat het bureau zijn groeiprognose van de wereldwijde containeroverslag voor dit jaar heeft verlaagd van 3 naar 2,6%.

11 miljard dollar

Heany wijst in zijn onderzoek in het bijzonder op de aankomende zwavelregelgeving, die vanaf 1 januari 2020 met zich meebrengt dat schepen niet langer mogen varen op brandstof met een zwavelgehalte van meer dan 0,5%.

Als gevolg daarvan verwacht het onderzoeksbureau dat containerrederijen tot 11 miljard dollar extra aan brandstofkosten kwijt zijn. Hoe disruptief dit zal zijn voor de markt, zal afhangen in hoeverre rederijen de extra kosten kunnen doorberekenen aan hun klanten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement