Reders manen EU tot actie tegen piraterij in West-Afrika

Piratenhotspot

De Europese redersvereniging ECSA wil dat de EU-lidstaten actie ondernemen tegen het toenemende aantal aanvallen van piraten in de Golf van Guinee.

De oproep van de ECSA komt na alarmende cijfers van het International Maritime Bureau (IMB). Daaruit blijkt dat piraten in die regio dit jaar verantwoordelijk zijn voor 86% van alle kapingen wereldwijd en 82% van alle ontvoeringen voor losgeld.

De laatste jaren worden schepen die door West-Afrikaanse wateren varen, geteisterd door piraten. Vooral de Golf van Guinee, die grofweg loopt van Ivoorkust tot Gabon, is bloedlink en geldt al tijden als het meest gevaarlijke vaarwater ter wereld.

Dreigende situatie

‘Gezien de gevaarlijke omstandigheden in die regio zijn wij verontrust over de veiligheid en beveiliging van zeelieden die door dat gebied varen. De dreigende situatie zet ook de handel onder druk, zowel in de regio als wereldwijd. Het wordt tijd dat EU-staten zich gaan inzetten om de maritieme veiligheid in de Golf van Guinee te versterken’, zegt ECSA-secretaris-generaal Martin Dorsman in een verklaring.

Hoewel de Golf van Guinee nog altijd dé piratenhotspot is, daalde het wereldwijde aantal aanvallen in de eerste negen maanden van dit jaar met 119 incidenten, tegenover 156 in dezelfde periode vorig jaar.

Reders manen EU tot actie tegen piraterij in West-Afrika | NT

Reders manen EU tot actie tegen piraterij in West-Afrika

Piratenhotspot

De Europese redersvereniging ECSA wil dat de EU-lidstaten actie ondernemen tegen het toenemende aantal aanvallen van piraten in de Golf van Guinee.

De oproep van de ECSA komt na alarmende cijfers van het International Maritime Bureau (IMB). Daaruit blijkt dat piraten in die regio dit jaar verantwoordelijk zijn voor 86% van alle kapingen wereldwijd en 82% van alle ontvoeringen voor losgeld.

De laatste jaren worden schepen die door West-Afrikaanse wateren varen, geteisterd door piraten. Vooral de Golf van Guinee, die grofweg loopt van Ivoorkust tot Gabon, is bloedlink en geldt al tijden als het meest gevaarlijke vaarwater ter wereld.

Dreigende situatie

‘Gezien de gevaarlijke omstandigheden in die regio zijn wij verontrust over de veiligheid en beveiliging van zeelieden die door dat gebied varen. De dreigende situatie zet ook de handel onder druk, zowel in de regio als wereldwijd. Het wordt tijd dat EU-staten zich gaan inzetten om de maritieme veiligheid in de Golf van Guinee te versterken’, zegt ECSA-secretaris-generaal Martin Dorsman in een verklaring.

Hoewel de Golf van Guinee nog altijd dé piratenhotspot is, daalde het wereldwijde aantal aanvallen in de eerste negen maanden van dit jaar met 119 incidenten, tegenover 156 in dezelfde periode vorig jaar.