De Caribische wateren zijn sinds 2011 het toneel van een jaarlijkse zeewier-plaag. Oorzaak onbekend. Enorme hoeveelheden van de bruine zeewiersoort sargassum vervuilen elke zomer de tropische wateren en spoelen aan op de stranden. Het resultaat is een bruine stinkende massa die toeristen afschrikt, koraalriffen aantast en grote hoeveelheden broeikasgassen uitstoot.

Methaan

De twee Nederlandse bedrijven willen nu samen met een lokale partner, CMC, het bedrijf Blue Caribbean Energy Solutions opzetten. Dat zou met de Nederlandse kennis het sargassum zeewier moeten gaan inzamelen en verwerken. Het idee is om er via vergisting methaan uit te winnen. Methaan is het belangrijkste bestanddeel van aardgas, maar geldt overigens ook als een schadelijk broeikasgas.

Tekst loopt door onder afbeelding.

Damen werkt aan een speciale versie van zijn Multicats, werkbootjes die met kranen uitgerust kunnen worden. Die moeten gaan zorgen voor het inzamelen en het transport van het wier. Maris Projects ontwerpt het systeem voor het verwerken van de ingezamelde massa en de vergisting ervan.