Dat is de uitkomst van een vergadering van de lidstaten van de IMO vorige week. Daar werden diverse plannen om de CO2-uitstoot van de scheepvaartsector vóór 2023 te verminderen onder de loep genomen. De meerderheid ondersteunde het idee van een zogenoemde ‘doelgerichte aanpak’.

Langzaam varen van de baan

Het idee om een maximumsnelheid in te voeren voor schepen om op korte termijn de CO2-doelen te realiseren, een idee dat onder meer gesteund wordt door Frankrijk en 120 rederijen, lijkt hiermee voorlopig van de baan.

‘Er is brede overeenstemming dat een verplichte, doelgerichte aanpak, voor zowel de technische als de operationele kant de nodige flexibiliteit en stimulans voor innovatie zou bieden. Tegelijkertijd geeft deze aanpak ook de ruimte om diverse methoden toe te passen om de gestelde doelen te bereiken’, schrijft de IMO in een verklaring. Verdere details moeten nog worden uitgewerkt en worden tijdens de volgende vergadering in 2020 besproken.

Regelgeving

Na de vergadering van vorige week is besloten dat Denemarken, Frankrijk en China het voortouw nemen om regelgeving te ontwikkelen om vanaf 2023 energiezuiniger te varen. Het is de bedoeling dat deze drie landen bij de volgende IMO-vergadering hun voorstel presenteren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement