Landbouwminister Bridget McKenzie zei dat het binnendringen van stinkwantsen een ‘decimerende impact’ zou kunnen hebben op land- en tuinbouwgewassen. De bugs kwamen eind jaren negentig de VS binnen en komen daar nu algemeen voor. Ook in Europa is het insect in opmars.

20 miljard dollar

Volgens McKenzie zijn er gevallen bekend van regio’s waar boeren 90% van hun oogst verloren. ‘In Australië kan dat neerkomen op een verlies van meer dan twintig miljard dollar in het hele land’, aldus de Australische minister. Ze voegde eraan toe dat het landelijk fytosanitaire veiligheidssysteem zes biljoen dollar aan activa beschermt.

De soort die aan boord van de ‘Orca Ace’ is aangetroffen, is de bruin gemarmerde stinkwants, ofwel de halyomorpha halys. Het beestje is afkomstig uit Oost-Azië en wordt nog geen twee centimeter lang. Ze zijn niet schadelijk voor mensen, maar scheiden bij aanraking een onaangename geur af. Bestrijding gebeurt door middel van begassing en verhitting.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement