Er is nog geen definitieve beslissing genomen noch is er zekerheid dat de gesprekken ergens toe zullen leiden, meldt Bloomberg op basis van anonieme bronnen. De twee offshore-aannemers hebben eerder ook al eens fusiegesprekken gevoerd, maar die eindigden toen zonder resultaat.

Als de bedrijven dit keer wel overeenstemming bereiken, zal de fusie de vierde grootste aannemer en dienstverlener in de olie- en gasmarkt creeren, na Schlumberger, Halliburton en Baker Hughes.

12,4 miljard dollar

‘Een deal zou een gigantische olievelddienstverlener met een omzet van meer dan 12,4 miljard dollar creëren. Gezamenlijk hebben de bedrijven de grootste vloot van subsea installatieschepen’, zegt hoofdonderzoeker Oil Field Services Audun Martinsen van Rystad Energy in een reactie op de onbevestigde berichten.

Het op de beurs van Noorwegen genoteerde Subsea 7 beheert een vloot van 34 survey- en installatieschepen, waaronder de beroemde heavy-liftschepen ‘Seaway Strashnov’, ‘Seaway Yudin’ en ‘Seven Borealis’.

Het Italiaanse Saipem op zijn beurt exploiteert een grote en diverse offshore vloot van boorplatforms, FPSO’s, barges, elf subsea installatieschepen en het ultra-heavy-lift schip ‘Saipem 7000’, dat 14.000 ton kan tillen.

Grootste aanbieder

Als de bedrijven die vloten combineren, worden zij de grootste aanbieder van zogenoemde SURF-services, waaronder de installatie van alle benodigde onderwaterinfrastructuur voor olie- en gasvelden valt.

Volgens Martinsen vullen de bedrijven elkaar goed aan. ‘Olievelddienstverleners willen hun marktaandeel in kernmarkten versterken, maar ook nieuwe bedrijfsactiviteiten ontwikkelen en Saipem als Subsea 7 hebben allebei doelen gesteld om groenere bedrijven te worden’, merkt hij op.

Daarnaast zou een fusie met Saipem voor Subsea 7 toegang tot EPC-projecten aan wal leiden, aangezien Saipem in die markt een goede trackrecord heeft. Voor Subsea 7 zou dat de afhankelijkheid van upstream olie- en gasprojecten verminderen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement