Ook de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras zou mogelijke minder of helemaal geen schepen meer door de zeestraat sturen. De gemiddelde kosten voor vrachtvervoer via grote olietankers werd kort na de raketaanvallen van Iran op Amerikaanse doelen in Irak fors duurder. De daad van Iran was een vergelding voor het doden van generaal Qassem Soleimani door de VS.

Hogere olieprijzen

Bahri heeft naar verluidt zo’n dertig zogeheten very large crude carriers (vlcc’s) in de vaart. Volgens marktkenners kan het langer mijden van de Straat van Hormuz zorgen voor verdere stijging van de vrachttarieven.

Circa een vijfde van alle olietransporten wereldwijd gaat door de Straat van Hormuz. Als tankers geen gebruik meer kunnen of willen maken van de zeeweg, zal dit duidelijk merkbaar worden in de olieprijzen.