Petrobras schrijft in een verklaring op haar website dat het besluit is genomen om mogelijke risico’s vermijden. ‘Na overleg met de Braziliaanse marine is besloten om op dit moment geen transits meer te doen door de Straat van Hormuz’. De maatregel heeft volgens het bedrijf geen impact op de leveringen van olie aan Brazilië.

Spanningen VS en Iran

Het besluit van het oliebedrijf volgt nadat de spanning tussen de VS en Iran hoog opliep nadat de Iraanse generaal Qassem Soleimani vorige week vrijdag in Bagdad gedood werd door een Amerikaanse raket. Iran voerde daarop woensdagochtend raketaanvallen uit op militaire bases in Irak waar Amerikaanse troepen verblijven.

Hoewel de situatie gespannen blijft, lijkt het er niet op dat het verder escaleert. De Amerikaanse president Donald Trump verklaarde geen militaire actie te ondernemen tegen Iran en ook Teheran lijkt een stap terug te doen.

Shell

Of er ook gevolgen zijn voor Nederlandse bedrijven is niet duidelijk. Shell heeft ongeveer zeshonderd medewerkers in Irak zitten, maar doet geen uitspraken over veiligheidsmaatregelen.

‘We houden de ontwikkelingen in de regio nauwlettend in de gaten. De veiligheid en bescherming van onze mensen en installaties heeft vanzelfsprekend topprioriteit’, aldus een woordvoerder tegenover RTLZ.