De Havenman van het jaar 2019 deed zijn uitspraken donderdag in het programma Zakendoen van BNR Nieuwsradio. Valkier vertelde daar onder meer dat vlak voor Kerst een van zijn schepen die op weg was naar Nigeria, de reis heeft moeten afbreken vanwege een te hoge dreiging.

In de West-Afrikaanse wateren, met name de Golf van Guinee, is het risico op een piratenaanval de laatste jaren enorm toegenomen. Kapingen en bemanningsleden die worden ontvoerd voor losgeld zijn er schering en inslag. Onlangs werden bij een aanval in de regio vier opvarenden gedood.

‘De wereld heeft geen aandacht voor die tientallen zeevarenden die worden gegijzeld. Maar als er een vliegtuig wordt gekaapt, is dat breaking news. Dat zit mij dwars’, aldus Valkier.

Piraterijwet

Volgens de reder gaat de Piraterijwet, die in maart 2019 na tien jaar debatteren werd aangenomen door de Eerste Kamer, niet ver genoeg om het probleem in de kiem te smoren. De wet houdt in dat Nederlandse rederijen in de toekomst particuliere beveiligers mogen inhuren om hun schip, vracht en bemanning te beschermen tegen aanvallen van buitenaf.

‘De wet die we nu hebben aangenomen, gaat vooral om het gebied rond Somalië, maar je ziet dat het verplaatst naar West-Afrika. Dan ben ik wel zo Europees dat ik zeg: regel dat nou gewoon. Als het in Denemarken en Duitsland wél mag, waarom mag het in Nederland dan niet?’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement