Minister Kaag wil Van Oord spreken over Angola-project

baggerproject

Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking wil op korte termijn in gesprek met baggerbedrijf Van Oord over een landaanwinningsproject bij de Angolese hoofdstad Luanda.

Dit meldt het FD, dat deze week samen met Trouw met een reeks publicaties over het project komt op basis van een enorme hoeveelheid gelekte vertrouwelijke documenten. Deze ‘Luanda Leaks’ zijn in handen gekomen van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), waarin 26 media in twintig landen zijn vertegenwoordigd.

De twee Nederlandse kranten hebben zich op het Van Oord-project van ruim 600 miljoen dollar geconcentreerd. Ze zetten grote vraagtekens bij de rol van Isabel dos Santos, volgens Forbes de rijkste vrouw van Afrika en dochter van de in 2017 afgetreden president José Eduardo dos Santos. Ze was via het vehikel Urbinveste Van Oords partner in het project, Marginal do Corimba.

189 miljoen dollar

Urbinveste zou in totaal 189 miljoen dollar hebben ontvangen, waarbij grotendeels onduidelijk is welke prestatie daar tegenover staat. Van Oord heeft in een reactie gezegd dat aan de kant van Urbinveste ‘wat ruim was begroot om voldoende budget veilig te stellen’. Dos Santos ligt al langer onder het vergrootglas. Zo legde de openbaar aanklager van Angola vorig jaar nog voor 1,1 miljard beslag wegens niet-betaalde schulden aan staatsbedrijven.

Uit de gelekte documenten blijkt ook dat Van Oord 6,2 miljoen dollar heeft ‘doorgestort’ op een rekening van een Kaapverdische bank, die in handen is van Isabel Dos Santos. De nieuwe Angolese regering heeft het Corimba-project vanwege ‘over-facturering’ inmiddels stopgezet.

Met geweld verjaagd

Daarnaast zegt Van Oord niet op de hoogte te zijn geweest van het feit dat in 2013, voor het begin van het project, zo’n drieduizend gezinnen met geweld zijn verjaagd van een eilandje, dat deel uitmaakt van de projectlocatie.

Toentertijd is daarvoor geen enkele compensatie geboden. Na de ontstane ophef heeft Van Oord inmiddels wel gezegd zich daarvoor te willen inzetten. Ook heeft de Nederlandse ambassadeur inmiddels een bezoek gebracht aan slachtoffers van de gedwongen ontruiming.

Lees ook: Van Oord: wij hielden ons aan regels bij project Angola

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Minister Kaag wil Van Oord spreken over Angola-project | NT

Minister Kaag wil Van Oord spreken over Angola-project

baggerproject

Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking wil op korte termijn in gesprek met baggerbedrijf Van Oord over een landaanwinningsproject bij de Angolese hoofdstad Luanda.

Dit meldt het FD, dat deze week samen met Trouw met een reeks publicaties over het project komt op basis van een enorme hoeveelheid gelekte vertrouwelijke documenten. Deze ‘Luanda Leaks’ zijn in handen gekomen van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), waarin 26 media in twintig landen zijn vertegenwoordigd.

De twee Nederlandse kranten hebben zich op het Van Oord-project van ruim 600 miljoen dollar geconcentreerd. Ze zetten grote vraagtekens bij de rol van Isabel dos Santos, volgens Forbes de rijkste vrouw van Afrika en dochter van de in 2017 afgetreden president José Eduardo dos Santos. Ze was via het vehikel Urbinveste Van Oords partner in het project, Marginal do Corimba.

189 miljoen dollar

Urbinveste zou in totaal 189 miljoen dollar hebben ontvangen, waarbij grotendeels onduidelijk is welke prestatie daar tegenover staat. Van Oord heeft in een reactie gezegd dat aan de kant van Urbinveste ‘wat ruim was begroot om voldoende budget veilig te stellen’. Dos Santos ligt al langer onder het vergrootglas. Zo legde de openbaar aanklager van Angola vorig jaar nog voor 1,1 miljard beslag wegens niet-betaalde schulden aan staatsbedrijven.

Uit de gelekte documenten blijkt ook dat Van Oord 6,2 miljoen dollar heeft ‘doorgestort’ op een rekening van een Kaapverdische bank, die in handen is van Isabel Dos Santos. De nieuwe Angolese regering heeft het Corimba-project vanwege ‘over-facturering’ inmiddels stopgezet.

Met geweld verjaagd

Daarnaast zegt Van Oord niet op de hoogte te zijn geweest van het feit dat in 2013, voor het begin van het project, zo’n drieduizend gezinnen met geweld zijn verjaagd van een eilandje, dat deel uitmaakt van de projectlocatie.

Toentertijd is daarvoor geen enkele compensatie geboden. Na de ontstane ophef heeft Van Oord inmiddels wel gezegd zich daarvoor te willen inzetten. Ook heeft de Nederlandse ambassadeur inmiddels een bezoek gebracht aan slachtoffers van de gedwongen ontruiming.

Lees ook: Van Oord: wij hielden ons aan regels bij project Angola

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement