De invallen zijn gedaan om te onderzoeken of de betreffende rederijen prijsafspraken hebben gemaakt over de tarieven op de Atlantic. Bronnen binnen de scheepvaartwereld en de Europese Unie hebben één en ander inmiddels bevestigd.

‘De invallen werden ingegeven door een onderzoek naar de omstandigheden waaronder de rederijen vrijwel simultaan een herpositioneringstoeslag van 250 dollar op al het westboundverkeer invoerden, tussen de Verenigde Staten en Europa’, aldus een EU-woordvoerder.

In september vorig jaar voerde de Trans Atlantic Conference Agreement (TACA) een herpositioneringstoeslag in van 250 dollar per container. Vrijwel onmiddellijk daarna volgden de onafhankelijke carriers op de Atlantic met een eenzelfde toeslag.

Onderzoekers van de EC zijn de kantoren binnengevallen en hebben documenten in beslag genomen. Het zou gaan om Cho Yang, “K” Line, Hanjin, DSR-Senator, Hyundai en Yang Ming. Cosco werd ook genoemd, maar die rederij is niet bezocht en heeft toentertijd ook niet de toeslag ingevoerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement