Dat zegt een woordvoerder van de Arabische militaire coalitie, onder leiding van Saoedi-Arabië, die rebellen in Jemen bestrijdt. De woordvoerder zei niet wie achter deze aanval zou zitten. De coalitie beschuldigde eerder Jemenitische rebellen van dergelijke aanvallen op de scheepvaart bij Jemen.

De tanker voor volgens de woordvoerder in de richting van de Golf van Aden en werd daar vervolgens belaagd. Het is onduidelijk hoe de coalitie de aanslag voorkomen heeft.

Burgeroorlog

In Jemen woedt een slepende burgeroorlog waar rebellen uit het noorden, die Houthi’s worden genoemd, vechten tegen onder andere een internationaal erkende regering. Arabische golfstaten steunen die regering, omdat ze stellen dat Iran de rebellen domineert. Het sjiitische Iran en de door streng soennitische families geregeerde Golfstaten rivaliseren met elkaar om invloed in het Midden-Oosten.

Afgelopen jaar waren er meerdere incidenten met olietankers in de wateren tussen Iran en het Arabisch schiereiland. Die worden in verband gebracht met de Iraans-Arabische spanningen. Vorig jaar september werden twee olie-installaties in Saoedi-Arabië aangevallen door drones. Daarbij werd de helft van de Saoedische olieproductie lamgelegd. De aanslag werd opgeëist door Houthi-rebellen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement