De groep heeft zijn belang in de oudste rederij van IJsland recentelijk opgevoerd tot iets boven de 30%. Daardoor is het visserijbedrijf wettelijk verplicht om binnen vier weken een bod uit te brengen.

Eimskip is voor meer dan de helft in handen van IJslandse pensioenfondsen. Jóhannsson zegt te hopen dat een meerderheid van de aandeelhouders de recentelijk doorgevoerde structurele en operationele veranderingen steunt. Volgens hem moeten die nog vrucht afwerpen.

De rederij heeft bij de huidige koers van 150 IJslandse kroon een marktwaarde van ruim 200 miljoen dollar. De omzet kwam vorig jaar uit op 680 miljoen euro, de nettowinst bedroeg een miljoen euro. Het bedrijf had veel last van de dalende invoer in IJsland en verslechtering van de visserijsector.

Omkoopschandaal

Jóhannsson trad pas op 14 november vorig jaar aan als interim-ceo bij Samherji, de grootste visserijgroep van IJsland. Hij verving Porsteinn Már Baldvínsson, de grootste aandeelhouder. Die moest het veld ruimen wegens betrokkenheid bij corruptie.

Twee dagen eerder was via WikiLeaks bekend geworden dat het bedrijf in Namibië miljoenen aan steekpenningen had betaald voor visrechten. Een tv-programma onthulde dat Baldvínsson die betalingen persoonlijk had goedgekeurd.