ICS en ITF luiden noodklok bij VN om crewwissels

Oproep

De International Transport Workers’ Federation (ITF) en de International Chamber of Shipping (ICS) hebben in een gezamenlijke open brief aan de Verenigde Naties (VN) de noodzaak aangestipt om aflossingen van bemanningen makkelijker te maken, zodat de wereldhandel ook tijdens de coronacrisis op gang blijft.

‘Nu de covid-19-pandemie is uitgebroken, is het van vitaal belang dat alle regeringen de maritieme handel in beweging houden door commerciële schepen toegang te blijven verlenen tot havens over de hele wereld. Ook is het nodig de verplaatsing en snelle omschakeling van scheepsbemanningen te vergemakkelijken’, staat in de brief die is gericht aan vier agentschappen van de VN.

Het gaat om de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), International Maritime Organization (IMO), Conferentie van de Verenigde Naties inzake Handel en Ontwikkeling (UNCTAD) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Vrijstelling reisbeperking

Volgens ITF en ICS worden elke maand ongeveer honderdduizend zeevarenden afgelost. Daarmee voldoen de betrokken partijen aan de internationale maritieme regels voor werktijden en het welzijn van de bemanning.

De twee organisaties typeren professioneel zeevarende als een ‘vitaal beroep’ en pleiten voor vrijstelling van reisbeperkingen die in een aantal landen van kracht zijn, zodat de maritieme supply chains kunnen blijven functioneren.

Drastische maatregelen

Drastische maatregelen van overheden om het virus in te dammen, maken reizen vanuit en naar sommige landen een onmogelijke opgave. Mede daarom heeft Maersk onlangs besloten om alle crewwissels voor bijna een maand op te schorten. Ook Nederlandse reders lopen tegen dit probleem aan, zo meldt de KVNR.

ICS en ITF, die bij elkaar 80% van de ongeveer twee miljoen zeevarenden vertegenwoordigen, verzoeken dan ook dringend om dit onderwerp op de agenda van de VN-lidstaten te plaatsen, om snel tot een oplossing te komen voor dit urgente probleem.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

ICS en ITF luiden noodklok bij VN om crewwissels | NT

ICS en ITF luiden noodklok bij VN om crewwissels

Oproep

De International Transport Workers’ Federation (ITF) en de International Chamber of Shipping (ICS) hebben in een gezamenlijke open brief aan de Verenigde Naties (VN) de noodzaak aangestipt om aflossingen van bemanningen makkelijker te maken, zodat de wereldhandel ook tijdens de coronacrisis op gang blijft.

‘Nu de covid-19-pandemie is uitgebroken, is het van vitaal belang dat alle regeringen de maritieme handel in beweging houden door commerciële schepen toegang te blijven verlenen tot havens over de hele wereld. Ook is het nodig de verplaatsing en snelle omschakeling van scheepsbemanningen te vergemakkelijken’, staat in de brief die is gericht aan vier agentschappen van de VN.

Het gaat om de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), International Maritime Organization (IMO), Conferentie van de Verenigde Naties inzake Handel en Ontwikkeling (UNCTAD) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Vrijstelling reisbeperking

Volgens ITF en ICS worden elke maand ongeveer honderdduizend zeevarenden afgelost. Daarmee voldoen de betrokken partijen aan de internationale maritieme regels voor werktijden en het welzijn van de bemanning.

De twee organisaties typeren professioneel zeevarende als een ‘vitaal beroep’ en pleiten voor vrijstelling van reisbeperkingen die in een aantal landen van kracht zijn, zodat de maritieme supply chains kunnen blijven functioneren.

Drastische maatregelen

Drastische maatregelen van overheden om het virus in te dammen, maken reizen vanuit en naar sommige landen een onmogelijke opgave. Mede daarom heeft Maersk onlangs besloten om alle crewwissels voor bijna een maand op te schorten. Ook Nederlandse reders lopen tegen dit probleem aan, zo meldt de KVNR.

ICS en ITF, die bij elkaar 80% van de ongeveer twee miljoen zeevarenden vertegenwoordigen, verzoeken dan ook dringend om dit onderwerp op de agenda van de VN-lidstaten te plaatsen, om snel tot een oplossing te komen voor dit urgente probleem.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement