Het huidige nieuwbouwprogramma van Hapag omvat twaalf panamax schepen van 4600-4800 teu. Medio februari kwam de ‘Antwerpen Express’ als zesde schip uit deze reeks in de vaart. Eind dit jaar zal de rederij achttien schepen van dit formaat in de vaart hebben. Een capaciteit van 4800 teu wordt in scheepsbouwkringen als het absolute maximum voor een panamax schip beschouwd.

Met een lengte van 320 meter worden de 100.000 dwt metende postpanamax schepen niet veel langer dan hun voorgangers. De schepen zullen wel zeventien containers in de breedte aan dek nemen (tegenover dertien voor panamax tonnage).

Daardoor kan hun diepgang ‘beperkt’ blijven tot 14,5 meter. Hun snelheid zal 25,3 knopen bedragen. De vier schepen zullen ingezet worden in de diensten van de Grand Alliance, waarvan Hapag lid is. De grootste schepen uit die alliantie zijn momenteel 6673 teu, van P&O Nedlloyd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement