Het bestuur van de European Community Shipowners’ Associations (ECSA) kwam donderdag met een statement over de penibele toestand waarin de Europese scheepvaart verkeert. ‘We hebben een dieptepunt bereikt’, aldus president Claes Berglund.

In het persbericht stelt de belangenorganisatie dat de ongekende crisis als gevolg van de virusuitbraak een ongekende reactie vereist. De redersverenging roept daarom alle Europese instellingen op om snel een gericht reddings- en herstelplan voor de maritieme sector op te stellen. ‘Daarin moet per sector specifiek worden gekeken naar wat nodig is om deze crisis te overleven,’ aldus ECSA.

Liquiditeitsproblemen

Daarnaast pleit de organisatie ervoor dat rederijen de mogelijkheid krijgen om te blijven lenen of aflossingen en rentebetalingen op te schorten, zodat de ondernemingen kunnen dealen met acute liquiditeitsproblemen. ‘Zonder hulp van banken en overheden zullen veel bedrijven de crisis niet overleven en zal het Europese aandeel in de wereldwijde scheepvaart een duikvlucht nemen.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement