Ardent Americas is een van de bergingsbedrijven die door de VS is aangewezen voor hulpverlening op grond van de Oil Pollution Act uit 1990. Deze zogenoemde OPA90-portefeuille van Ardent Americas omvat ongeveer vijfhonderd rederijen en meer dan vierduizend schepen, aldus Boskalis.

De maritieme aannemer is al OPA90-speler in de Verenigde Staten via zijn dochteronderneming Smit Salvage, dat partner is in de joint venture Donjon-Smit met het Amerikaanse Donjon uit New Jersey. Dat houdt zich onder meer bezig met bergingen, brandbestrijding en het opruimen van olievervuiling.

Fusie ongedaan gemaakt

Met de deal wordt in feite de fusie uit 2015 van het Amerikaanse Titan Salvage en het Nederlands/Deense Svitzer Salvage, onderdeel van Maersk, ongedaan gemaakt. Titan Salvage opereert vanuit Houston en Fort Lauderdale in de VS en was een dochteronderneming van Ardent Global Marine Services met haar hoofdkantoor in IJmuiden. Dat is weer een voortzetting van het voormalige Wijsmuller Salvage.