Volgens algemeen directeur Steve Gordon stevent de mondiale zeevaart af op een krimp van 5%, de grootste daling in meer dan 35 jaar. Dat komt neer op 600 miljoen ton minder lading. De cijfers benadrukken volgens de topman dat een forse daling van de vraag (‘demand shock’) aanstaande is. ‘Het wordt een ruige rit’, aldus Gordon.

Sneller herstel

Clarksons heeft ‘The Great Lockdown’, zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de recessie van dit jaar heeft omgedoopt, vergeleken met de situatie tijdens de financiële crisis van 2008. De impact op de scheepvaart zal volgens de analyse nu mogelijk groter zijn, maar het bureau voorspelt een sneller herstel in vergelijking met de periode na de ineenstorting van de Lehman Brothers, waarmee de kredietcrisis in 2008 werd ingeluid.

Het onderzoeksbureau baseert zich daarbij onder meer op het feit dat het aantal nieuwbouworders nu significant lager ligt dan twaalf jaar geleden – 10% van de totale vloot tegenover 50% in 2008 – en dat de banken beter bestand zijn tegen een wereldwijde financiële crisis.

Nederland hard geraakt

Volgens het IMF zal de wereldeconomie dit jaar waarschijnlijk in de grootste economische crisis belanden sinds die van de jaren dertig. De VN-organisatie gaat ervan uit dat de wereldeconomie in 2020 met 3% zal krimpen, gevolgd door een jaar van herstel in 2021. Ook de Nederlandse economie zal hard geraakt worden door de uitbraak van het coronavirus: het IMF voorspelt een krimp van 7,5%.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement