Als belangrijkste oorzaak van de tegenvallers worden voorzieningen en afwaarderingen op een aantal slechte projecten in de offshore genoemd. Zonder de voorziening leed Damen vorig jaar een verlies van 23 miljoen euro, in 2018 bedroeg dat 17 miljoen euro.

Topman Arnout Damen verklaart in het FD dat het concern in één keer het verlies heeft genomen en daarmee ‘een streep heeft gezet onder het verleden’. Het concern beschikt naar verluidt over een eigen vermogen van meer dan een half miljard euro.

Standaardisatie en seriebouw

Damen wil terug naar standaardisatie en seriebouw, ‘succesfactoren die tot grote groei in het verleden hebben geleid’. Damen won in januari dit jaar een order voor de bouw van vier Duitse fregatten met een waarde van 5,3 miljard euro. Het concern dingt ook nog steeds mee met de bouw van vier nieuwe onderzeeërs voor de Koninklijke Marine.