Het eerste incident vond plaats voor de kust van Kameroen. Daar werd de Chinese supertanker ‘Yuan Qiu Hu’ drie kwartier door een speedboot achtervolgd, totdat een patrouillevaartuig erin slaagde om de belagers af te schrikken. Voor zover bekend hebben ze geen poging kunnen ondernemen om aan boord te komen.

Een paar uur later was het raak voor de kust van Equatoriaal Guinea, het zuidelijke buurland van Kameroen. Volgens het Britse beveiligingsbedrijf Dryad Global slaagden piraten er wel in aan boord te komen van het bijna dertig jaar oude stukgoedschip ‘Rio Mitong’, dat vaart onder Comoren-vlag. Ze zouden een Oekraïense en een Russische opvarende hebben gekidnapt, een veel gebruikte methode om losgeld af te dwingen.

Nog diezelfde dag wisten aanvallers eveneens bij Equatoriaal Guinea aan boord te komen van het ruim dertig jaar oude onderzoeksvaartuig ‘Djibloho’ uit datzelfde land. Daarbij zouden twee Russen zijn gekidnapt. Dryad signaleert al langer een trend dat de piraten in West-Afrikaanse landen steeds vaker proberen om bemanningsleden in gijzeling te nemen in plaat van ze te beroven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement