Dat concludeert de Deense site ShippingWatch op basis van cijfers van Vessel Value. Die laten zien dat eind april bijna 350 productentankers al meer dan tien dagen stil lagen, meer dan drie keer zoveel als vorig jaar rond die tijd.

Volgens Adrian Economakis van Vessel Value waren maart en april niet alleen voor eigenaren van very large crude carriers (vlcc’s) ‘fantastische maanden’, maar ook voor bezitters van productentankers. In hoeverre de huurprijzen op deze markt zijn gestegen, meldt de scheepvaartanalist niet.

Opmerkelijk

Economakis noemt de gestegen vraag naar dit type schepen opmerkelijk, omdat de vraag naar aardolieproducten aanzienlijk is afgenomen tijdens de coronacrisis. Dat zou volgens hem moeten leiden tot een verminderde vraag naar schone tankers en een slechte markt. ‘In plaats daarvan is de vraag naar schone tankers aanzienlijk gestegen, net als bij ruwe olie, aangedreven door ze te gebruiken voor opslag’, zegt hij.