De Duitse defensieministerie Annegret Kramp-Karrenbauer heeft bevestigd dat Naval Yards zijn bezwaren tegen de gunning van de opdracht voor de bouw van de vier MKS 180 fregatten heeft ingetrokken. Die ging begin dit jaar naar een consortium onder leiding van Damen Schelde Naval Shipbuilding. Verliezer Naval Yards maakte bezwaar en kondigde een juridische procedure aan.

Aangezien Lürssen Group nu deel uitmaakt van het door Damen geleide consortium en Naval Yards van plan is de krachten te bundelen met Lürssen, is dat traject van de baan. De Duitse minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer heeft laten weten blij te zijn dat de gunningsprocedure nu kan worden voortgezet. Ze hoopt de contracten nog dit jaar te kunnen tekenen.

Grootste exportorder ooit

Het gaat om de grootste Duitse naoorlogse defensie-opdracht. Anderzijds is het voor de Nederlandse scheepsbouw met afstand de grootste exportorder ooit. De Bondsregering besloot het project Europees aan te besteden nadat eerdere opdrachten aan Duitse werven waren uitgelopen op kostenoverschrijdingen en vertraging. 

Niettemin stond de Duitse industrie en een flink deel van de Bondsdag op zijn achterste benen toen Damen als winnaar uit de bus kwam. Minister Kramp-Karrenbauer moest daarop beloven dat Europese aanbesteding een eenmalige actie was. 

Damen heeft de opdracht bij monde van woordvoerder Robin Middel bevestigd: ‘Het is nu duidelijk dat we samen met onze Duitse partners de winnaar zijn geworden in deze Europese aanbesteding. Het Duitse parlement is nu aan zet om de definitieve beslissing te nemen. We wachten dit met vertrouwen af.’

Blohm + Voss

De vier 155 meter lange schepen worden gebouwd op de Blohm + Voss-werf in Hamburg en op andere locaties van de Lürssen-groep. Damen wil er zo voor zorgen dat zo’n 80% van de orderwaarde aan de Duitse industrie ten goede komt. Thales Nederland, dat onder meer de vuurgeleidingssytemen levert, gaat zo’n 70% van zijn aandeel via zijn Duitse dochter leveren.

De fregatten worden multifunctioneel en worden daarom MehrzweckKampfSchiffe genoemd. Ze moeten twee jaar in een gebied op missie kunnen blijven en ze kunnen met modules per missie worden aangepast. De order omvat modules voor antipiraterij-missies en onderzeeboot-verdediging. De vaste bemanning gaat 110 koppen tellen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement