Eimskip heeft uiteraard te maken met de corona-uitbraak. Toch is dat niet de enige reden voor de negatieve cijfers. Het bedrijf had ook te maken met een afkoelende economie in het thuisland. Mede daardoor daalde het volume van de lijnvaartdivisie in het afgelopen kwartaal met 5%.

Ook de afzet in de logistieke divisie daalde, met 7,4%, maar het onderdeel wist wel te profiteren van het op peil blijven van de voor Eimskip belangrijke reefervracht en van betere tarieven. Dit zorgde uiteindelijk toch voor een hogere omzet.

Ondanks het betere resultaat in de logistieke divisie, kwam de totale omzet in het eerste kwartaal lager uit dan een jaar eerder. Tussen begin januari en eind maart boekten de IJslanders 161,7 miljoen euro aan opbrengsten. Dat was 2,3 miljoen minder dan een jaar eerder.

Bezuinigingen

De IJslanders hadden in 2019 al een moeilijk jaar. Daardoor werd besloten om te snijden in de uitgaven. De administratieve en personeelskosten daalden met 9%, onder meer doordat sinds begin dit jaar het aantal fte’s is verkleind met 170, wat neerkomt op 10% van het totale personeelsbestand. Het gaat hierbij om reorganisaties in alle lagen van het bedrijf, dus inclusief management.

Eerder dit jaar trok het bestuur van Eimskip vanwege corona zijn verwachtingen voor 2020 in. Bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers meldde de rederij deze week dat de gevolgen van covid-19 op de resultaten van het bedrijf nog onduidelijk zijn. Wel verwacht het management dat de voor Eimskip zo belangrijke reefermarkt minder hard wordt getroffen door de pandemie dan de reguliere containervracht.

Overname door visserijgroep van tafel

Eerder dit jaar kwam het nieuws naar buiten dat de IJslandse visserijgroep Samherji plannen had voor een overname van Eimskip. Het bedrijf had zijn belang in de rederij vergroot tot boven de 30%, waardoor het verplicht was een overnamebod te doen.

Korte tijd later barstte de corona-ellende echt los. Samherji deed een verzoek bij de financiële autoriteiten van IJsland om de verplichting tot een overnamebod te schrappen. De visserijgroep kreeg zijn zin. Inmiddels heeft het bedrijf zijn belang in Eimskip verlaagd tot onder de 30%, waardoor een overnamebod niet meer aan de orde is.

Lees ook: Interim-ceo IJslandse visserijgroep kondigt bod op Eimskip aan