Het onder Singaporese vlag varende schip van 5.780 teu was op weg van China naar Australië en verloor ongeveer 73 kilometer ten zuidoosten van Sydney tijdelijk de voortstuwing, zo staat in een verklaring van de Australian Maritime Safety Authority (AMSA).

De kapitein van de ‘APL England’ meldde vervolgens dat het vermogen van het schip binnen enkele minuten was hersteld. Maar doordat de carrier gedurende de tijd zwaar rolde, stortten de containerstapels in en sloegen er veertig containers overboord en raakten er 74 beschadigd.

Onderzoek

‘In dit stadium is het onbekend of er gevolgen zullen zijn voor de kustlijn die verband houden met dit incident. AMSA houdt samen met NSW Maritime de situatie nauw in de gaten om te kijken hoe we kunnen ingrijpen’, staat in het statement van AMSA.

Tekst loopt door onder foto.

Het Australian Transport Safety Bureau (ATSB) gaat onderzoek doen naar het incident. De carriers wordt maandagmiddag veracht in de haven van Brisbane. ‘Daar zullen onderzoekers de schade aan het schip en de lading opnemen, de bemanning ondervragen en de beschikbare data opvragen’, meldt het bureau.

De verwachting is dat de eerste resultaten van het onderzoek binnen enkele maanden worden bekendgemaakt. Het definitieve onderzoeksrapport zal volgens ATSB pas over ongeveer anderhalf jaar naar buiten worden gebracht.

Bron foto’s en video: AMSA

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement