Drie van de vier varen onder de vlag van de Marshalleilanden en een onder die van Malta. Als eigenaren staan brievenbusmaatschappijen geregistreerd, maar volgens de databank van Vessels Value zijn ze in werkelijkheid in handen van bekende Griekse rederijen.

Volgens de VS hebben de tankers in februari en april van dit jaar in strijd met Amerikaanse sancties Venezolaanse olie geladen en vervoerd. Het ministerie van Financiën heeft laten weten dat als ontoelaatbare steun aan het ‘onwettige regime van president Maduro’ te beschouwen.

Verstrekkende gevolgen

Scheepsmakelaar Clarksons waarschuwt dat de Amerikaanse stap verstrekkende gevolgen voor de tankermarkt kan krijgen. Volgens het bedrijf hebben het afgelopen halfjaar 108 tankers met een totaal draagvermogen van 15,2 miljoen ton een Venezolaanse haven aangelopen. Als aan een substantieel deel daarvan sancties zouden worden opgelegd, kan dat tot paniek op de vrachtmarkt leiden.

Dat gebeurde een half jaar geleden ook toen de VS de tankers van het Chinese Dalian Tanker, onderdeel van Cosco, besmet verklaarde. Dat leidde tot een prijsexplosie op de markt voor supertankers. De daghuur van een very large crude carrier schoot toen in korte tijd omhoog van 40.000 dollar tot boven de 300.000 dollar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement