Die heeft gezegd dat de kostenbesparing dit jaar overeen moet komen met de doelstellingen van het eerder door topman Rolf Habben Jansen gelanceerde 2023-strategie. Die is gebaseerd op een kostenbesparing van 350 tot 400 miljoen dollar tegen 2021.

Inkoopkosten

De aandacht zou vooral uitgaan naar de kosten van de inkoop, zoals die van terminals, brandstof en adviseurs. Het personeelsbestand, goed voor 6% van de totale kosten, zou worden ontzien, maar Habben Jansen sloot eerder niet uit ook daarin te moeten snijden ‘als de situatie erger wordt’.

Hapag-Lloyd sloot de eerste drie maanden van het jaar af met een bedrijfsresultaat (ebit) van 176 miljoen dollar en een nettowinst van 27 miljoen dollar, beide lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Als voornaamste reden noemt de rederij de gestegen kosten als gevolg van het wereldwijde verbod op het gebruik van brandstoffen met meer dan 0,5% zwavel.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement