Het 33.000 ton zware gevaarte is gebouwd voor Nordlaks (laks is Noors voor zalm) en is twee maanden onderweg geweest. De ‘Havfarm 1’ verlegt, letterlijk, de grenzen van de Noorse viskwekerij. Doordat de mastodont bescherming biedt tegen stroming en golfslag kan die veel verder uit de kust worden gebruikt dan de traditionele ‘fish farms’, die in de beschermde omgeving van Noorse fjorden liggen.

Milieu

Volgens Nordlaks, die twee van deze fabrieken laat bouwen, is dat goed voor het milieu. ‘Ze verkorten de productietijd  en spelen een belangrijke rol in het oplossen van de land- en milieu-uitdagingen die de ontwikkeling van de sector hebben belemmerd’, zegt de zalmproducent.

De Havfarms bieden genoeg ruimte voor de kweek van ruim twee miljoen zalmen ter waarde van naar schatting ruim honderd miljoen euro. Het nu afgeleverde exemplaar komt op zo’n 7,5 kilometer voor de kust van Hadseløya in het noorden van Noorwegen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement