Geen enkele rederijmanager die deze peperdure scheepsuitstoot-reinigers heeft aangeschaft, zal serieus overwegen om de apparatuur op staande voet een zeemansgraf te geven. En dat terwijl er momenteel toch echt rederijmanagers zullen zijn die niet zo blij zijn met hun zwavelschrobbers, luchtwassers, rookgasreinigers, ontzwavelingsinstallaties en gaswassers.

Reders die al vele miljoenen euro’s stopten in de zwavelpoetsers bezweren monter, en heel begrijpelijk, dat de apparaten hun investeringsprijs op de lange termijn vast en zeker gaan terugverdienen. Maar maritieme ondernemers die de kat nog even uit de boom hebben gekeken, zijn momenteel opgelucht dat ze niet met luchtwassers zitten opgescheept. Ceo Hugo de Stoop van tankerrederij Euronav zei tegen persbureau Reuters klinkklaar dat hij dolblij is geen scrubberbezitter te zijn.

Omdat scheepsbrandstof sinds 1 januari nog maar een minieme hoeveelheid zwavel mag bevatten en zwavelarme brandstof duur was, dacht de scheepvaartwereld slim te zijn door apparatuur aan te schaffen die de uitstoot van goedkope, viezere bunkerolie schoon kon wassen.

Maar tijdens de coronacrisis verminderden de prijsverschillen tussen de diverse soorten brandstof zo zeer, dat het automatisch moeilijker wordt om de aanschafprijs van de zwavelschrobbers terug te verdienen. Verschillende rederijen die nog een stokje konden steken voor een reeds gedane scrubber-bestelling, hebben dat recent maar gedaan. De route die de Internationale Maritieme Organisatie voor de zeescheepvaart heeft uitgestippeld richting een groenere toekomst, blijkt kronkeliger dan gedacht.

To scrub or not to scrub? De toekomst zal leren wat uiteindelijk de beste keus is. Een ding is zeker: een reder die het zich kan permitteren om een complete scheepsvloot uit te rusten met scrubbers, is zelf allesbehalve een ‘scrub’: de door de Amerikaanse meidengroep TLC in het liedje ‘No scrubs’ gepopulariseerde straatterm voor jongens die moeite hebben meiden te versieren omdat ze geen geld en geen eigen vervoer hebben.

Lees ook: ‘Rederijen blazen bestellingen scrubbers af’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement