Liwagao Eiland in de Filipijnen staat te boek als een walhalla voor kitesurfers. Het water is er azuurblauw, de stranden zijn er parelwit. Vorige week liep in de buurt van het eiland de ‘Globe 6’ aan de grond, een vrachtschip uit Vietnam dat naar de Filipijnse stad Davao City op weg was met een lading rijst. Gelukkig voor iedereen die Liwagao Eiland een warm hart toedraagt, liep het ongeluk niet uit op een groot drama. Met spoed opgetrommelde duikers van de Filipijnse kustwacht constateerden geen olielekkage.

Mauritius had minder geluk met de lekkende ‘Wakashio’. Het milieudrama bij het bounty-eiland in de Indische Oceaan hield de aandacht van de wereldpers deze week vast met het nieuws dat de scheepsbemanning vlak voor het ongeluk waarschijnlijk een verjaardag had gevierd en op zoek was geweest naar goede wifi.

Julie Andrews

De aanleiding van het ‘Globe 6’-ongeluk stond in schril contrast met het feestgedruis aan boord van de ‘Wakashio’. De OOW, de Officer of Watch die aan boord van het Vietnamese schip namens zijn 25 collega’s een oogje in het zeil had behoren te houden, was in slaap gesukkeld.

Hetzelfde overkwam de Nederlandse jachteigenaar die afgelopen week met zijn vaartuig op de rotsen liep van Alderney, het Britse kanaaleiland waar sterren als Julie Andrews en George Martin in het verleden een huis hadden. De ongenode Nederlandse gast mocht nadat hij wakker was geworden het nog coronavrije eiland niet op en werd met een speciaal gecharterd schip naar Frankrijk gevaren.

Wat niet voor wifi geldt, geldt wel voor duttende uitkijkers. Ze staan (of beter gezegd: liggen) in een al lange traditie. Zie de ‘Santa Maria’ die met kerst 1492 verging voor de kust van Haïti nadat Columbus een uiltje was gaan knappen.

Afgelopen decennium werd in de scheepvaart het Bridge Watch Navigation Alarm System (BWNAS) breed ingevoerd om bemanningen voortaan continue bij de les te houden, maar de autoriteiten zullen na de actuele incidenten vast concluderen dat ze de sector toch weer wakker moeten schudden.