Dat lag niet aan het weer, want dat kon bijna niet beter, maar wel aan de massale opkomst van ‘boat people’. Letterlijk duizenden booteigenaren hadden gehoor gegeven aan de oproep om de chief-in-twitter, zoals The Donald ook wel door zijn opponenten wordt genoemd, vanaf het water corona-proof de hemel in te prijzen. Uiteraard gewapend met een overdaad aan Stars and Stripes en voor de gelegenheid uitbundig voorzien van de ‘Make America Great Again’-slogan.

Zoveel boten op zo’n beperkte wateroppervlakte veroorzaken wel erg veel golven. Zeker als het gas even lekker wordt opengetrokken, zoals sommige Trumpianen niet konden nalaten. Ze brachten tezamen het water dusdanig in beroering, dat zeker vier boten omsloegen en een paar andere tegen rotsen botsten.

‘Dit was echt een uitzonderlijk aantal boten. Een aantal daarvan is gezonken’, analyseerde Kristen Dark, officier openbare informatie voor de Travis County Sheriff’s Office, bij gebrek aan alternatieve feiten. Volgens Dark waren er weliswaar extra hulpsheriffs ingezet, maar was er ook voor de sterke arm der wet geen houden meer aan toen de polyester armada massaal in beweging kwam. Geluk bij een boel ongelukken was dat er geen gewonden zijn gevallen.

Dat een beetje Trumpiaan zich niet door een nat pak uit het veld laat slaan, bleek afgelopen zondag, toen het spektakel nog eens dunnetjes over werd gedaan, ditmaal in River Falls op de St. Croix River in Wisconsin. En ook daar ging het aardig mis. ’Kleine boten, grote boten, overal boten’, was het bondige commentaar van woonbootbewoner Keith Smith. Hij moest vechten voor het behoud van zijn drijvende woning nadat de trossen door de plotselinge golfslag waren gebroken.

Een van Smiths buren had minder geluk. Die zag zijn boot tijdens de parade ten onder gaan. Zou dat ook alvast een metafoor voor Trumps presidentschap zijn?