Volgens de Deense Sea-Intelligence lag het vervoerde volume in de maand juli slechts een tiende procent onder het niveau van dezelfde maand vorig jaar. De grote vraag is, schrijft het maritieme analistenbureau, of dit een permanente of tijdelijke situatie is. Het bureau noemt overigens geen concrete volumecijfers.

Het analistenbureau denkt dat veel consumenten als gevolg van de wereldwijde corona-beperkingen nu relatief meer geld uitgeven aan fysieke producten in plaats van reizen en uitgaan. Sea-Intelligence stelt dat de gebruikelijke relatie tussen macro-economie en containervervoer ‘grondig’ is doorbroken.

Volumecorrectie

Volgens een oude vuistregel groeit het containervervoer met 2% als de economie met 1% groeit. Naarmate corona-beperkingen worden opgeheven, kan dat heel anders uitpakken, omdat consumenten dan waarschijnlijk weer meer geld gaan uitgeven aan reizen en uitgaan. Containerlijnen moeten volgens Sea-Intelligence dan ook rekening houden met ‘een volumecorrectie op korte tot middellange termijn’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement