Het 400 meter lange schip sleurde tijdens het manoeuvreren de giek van de kraan mee. Die brak af, waarna de totale constructie het begaf. De kraanmachinist is met een hoofdwond en enkele gebroken ribben naar het ziekenhuis gebracht. De ‘MSC Mia’ moest na het ongeval aanvankelijk buiten de haven voor anker gaan, maar is inmiddels op weg naar de Italiaanse haven Gioia Tauro.

Niet op gebouwd

De ‘Mia’ is een schip van MSC’s nieuwe Gülsün-klasse en daarmee een van ‘s werelds grootste containerschepen. De laatste tijd gebeuren er vaker kraanongelukken met de nieuwste generatie superschepen tot bijna 24.000 teu. Veruit de meeste containerkranen zijn niet gebouwd op schepen met deze afmetingen.

Volbeladen kunnen deze schepen meestal niet onder de kranen afmeren als de giek is neergeklapt. In plaats daarvan wordt het schip eerst afgemeerd en laten de kranen de giek pas daarna zakken.