De sleephopperzuiger werd onder vuur genomen toen het vaartuig de haven van Makassar op het eiland Sulawesi uitvoer, zo meldt de website Maritime Bulletin, waarna aan boord verschillende brandjes uitbraken. De waterpolitie begeleidde het belaagde Boskalis-vaartuig terug naar de haven en arresteerde twaalf actievoerders. De aanval was dit weekend.

Boskalis sleepte vorig jaar een miljoenencontract in de wacht voor baggerwerkzaamheden ten behoeve van de uitbreiding van de Makassar New Port containerterminal en kreeg eerder al voor 80 miljoen euro de opdracht om voor de kust van Makassar vijf kunstmatige eilanden aan te leggen.

Vissers in de streek zijn woedend op Boskalis omdat hun werk volgens hen onmogelijk wordt gemaakt door het baggerwerk voor de containerterminal. Bij protesten tegen Boskalis worden op het Indonesische eiland borden getoond met teksten als ‘Boskalis is the new colonialist’. Dat zal de Indonesische overheid niet met de actievoerders eens zijn, want de regering ziet Makassar als een van de belangrijkste havens van het land en wil zelf dat de haven wordt uitgebreid. Makassar is onder meer van belang voor de export van cacaobonen.

Rechter

De Amsterdamse milieu- en mensenrechtenorganisatie Both Ends maakte begin deze maand in Trouw bekend Boskalis voor de rechter te dagen namens Indonesische gedupeerden. Boskalis zelf stelde daarbij dat het bedrijf bij het informeren van de lokale gemeenschap de geldende regelgeving heeft gevolgd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement