De deelnemende bedrijven beloven transparantie over de uitstoot van broeikasgassen die ze met hun maritieme transporten veroorzaken en zeggen daarmee maatschappelijke verantwoordelijkheid te willen tonen en de besluitvorming voor het behalen van internationale klimaatdoelen te willen verbeteren.

De groep van ‘industry giants’, zoals ze zichzelf noemen, bestaat onder meer uit Shell, Dow, Cargill, Total en Trafigura. ‘Andere verantwoordelijke verladers zijn welkom om zich bij het initiatief aan te sluiten’, aldus de oprichters.

Rapportages

De bedrijven wijzen erop dat de verschepingen van ruwe olie, kolen, ijzererts, graan en andere bulkladingen goed zijn voor ruim 80% van het wereldwijde scheepvaartverkeer. Volgens Jan Dieleman, president van Cargill Ocean Transportation, kan het standaardiseren van rapportages van uitstootcijfers leiden tot het ‘vereenvoudigen van sommige complexiteiten die vaak met rapporteren gepaard gaan’, en daardoor de scheepvaart duurzamer maken.

Grahaeme Henderson, hoofd Shell Shipping & Maritime, noemt de Sea Cargo Charter ‘een belangrijke stap om de funderingen te leggen voor een zero emissie scheepvaartbranche’.