Medio augustus, toen ook al duidelijk was dat Hapag en andere containerrederijen in financieel opzicht flink profiteren van de coronapandemie, ging de rederij nog uit van een winst tussen 1,7 en 2,2 miljard euro.

Concurrent Maersk kwam eerder deze week eveneens met een opgeschroefde winstverwachting: het Deense concern verwacht nu 6,4 à 6,8 miljard euro winst te zullen boeken in plaats van de eerder geprognosticeerde 5,1 à 5,9 miljard euro.

Export Azië

De derde kwartaalcijfers waarop Hapag-Lloyd zijn toegenomen optimisme baseert, lieten een winst zien van 650 miljoen euro (2019: 554 miljoen euro). De volumes lagen 3% onder die van een jaar geleden, maar waren volgens de rederij al wel een stuk beter dan in het begin van de coronacrisis. Vooral de export vanuit Azië herstelde zich sterk. De positieve resultaten zijn verder te danken aan ‘rigoureus kosten- en opbrengstenmanagement’, aldus Hapag-Lloyd. Bekend is dat rederijen tijdens de pandemie afvaarten schrapten om de kosten te drukken.

Hapag-Lloyd-topman Rolf Habben Jansen zegt dat de pandemie ondanks de gunstige financiële resultaten ‘een aanzienlijke bron van onzekerheid voor de hele logistieke sector’ blijft. De komende maanden zal volgens hem alle aandacht erop gericht moeten worden om niet alleen de gezondheid van de eigen werknemers, maar ook de bevoorradingsketens van de klanten te beschermen.