Wilhelmsen wil het nog te bouwen vaartuig in 2024 zelf gaan gebruiken. Het schip zal groene vloeibare waterstof niet alleen voor de eigen aandrijving gebruiken, maar ook groene waterstof gaan vervóeren. Het is de bedoeling om straks waterstof te distribueren naar verschillende waterstof-bunkerhubs langs de Noorse kust.

Het waterstofschip, dat als projectnaam ‘Topeka’ wordt gedoopt, is volgens Wilhelmsen het eerste in zijn soort dat commercieel in gebruik zal worden genomen.

De Noorse bunkerhubs kunnen volgens de projectleiders in de toekomst waterstof leveren aan tal van waterstofvaartuigen die dan waarschijnlijk op de markt zullen zijn, bijvoorbeeld in de Noorse offshore-industrie, op ferrydiensten en in de zeescheepvaart.

Wilhelmsen werkt in het project samen met dertien partners, waaronder namen als Air Liquide en het in Rotterdam gevestigde Stolt-Nielsen Inland Tanker Service.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement