Samherji heeft de laatste tijd het aandelenpakket vergroot en heeft nu 30,28% van de aandelen in de rederij in handen. Daarbij gaat het vaak om sprokkelwerk. Zo werd recent een belang van 0,29% verworven van een niet nader genoemde participant.

Samherji nam eerder dit jaar een groot minderheidsbelang in de beursgenoteerde rederij met de bedoeling een meerderheidsbelang verwerven in Eimskip, waarbij de overige aandeelhouders, hoofdzakelijk nog pensioenfondsen, zouden worden uitgekocht. Dat is tot op heden nog niet gebeurd.

Zwaar weer

Eimskip, dat na de bankencrisis in 2010 in zwaar weer terecht kwam en onder meer de koel-en vrieshuizen in Nederland aan Kloosterboer verkocht, telt naast een groot aantal gecharterde container -en reeferschepen ook een eigen vloot.

De rederij heeft een marktwaarde van ruim 200 miljoen dollar. De omzet kwam vorig jaar uit op 680 miljoen euro, de nettowinst bedroeg 1 miljoen euro. Het bedrijf had veel last van de dalende invoer in IJsland en verslechtering van de visserijsector.