Autonoom containerschip ‘Yara Birkeland’ opgeleverd

Emissievrij

In Noorwegen is de ‘Yara Birkeland’ opgeleverd, het containerschip dat is gebouwd om op termijn autonoom – onbemand – te gaan varen. Het vaartuig, dat bovendien wordt aangedreven met een batterij en als volledig emissievrij geldt, moet vaste trajecten gaan afleggen tussen de kunstmestfabriek van eigenaar Yara in Porsgrunn en de havens van Brevik en Larvik. Het vaartuig heeft een capaciteit van 120 teu.

De bouw van het schip liep dit jaar enige vertraging op door het uitbreken van de coronacrisis, maar volgens Yara is de constructie verder geheel volgens plan verlopen. Hoewel er dit jaar wat twijfels rezen of de ‘Yara Birkeland’ werkelijk onbemand ingezet gaat worden, wordt het volgens het bedrijf nog wel degelijk een autonoom varend vaartuig.

Minder soepel

Wel laat de kunststofproducent doorschemeren dat het project minder soepel verloopt dan voorzien, met name aan de kade. ‘Innovatieve projecten gaan gepaard met onzekerheden en uitdagingen. In het bijzonder de autonome logistiek aan land is voor het project een uitdaging gebleken.’

Voorafgaand aan het commercieel gebruik komt hoe dan ook eerst een testfase waarin mensen met het schip gaan werken. Die ‘verdere voorbereidingen voor de autonome operatie’ vinden plaats in de Noorse kustplaats Horten, aan het fjord waaraan ook de hoofdstad Oslo ligt. De kunstmestfabriek van Yara bevindt zich een paar fjorden verderop.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Autonoom containerschip ‘Yara Birkeland’ opgeleverd | NT

Autonoom containerschip ‘Yara Birkeland’ opgeleverd

Emissievrij

In Noorwegen is de ‘Yara Birkeland’ opgeleverd, het containerschip dat is gebouwd om op termijn autonoom – onbemand – te gaan varen. Het vaartuig, dat bovendien wordt aangedreven met een batterij en als volledig emissievrij geldt, moet vaste trajecten gaan afleggen tussen de kunstmestfabriek van eigenaar Yara in Porsgrunn en de havens van Brevik en Larvik. Het vaartuig heeft een capaciteit van 120 teu.

De bouw van het schip liep dit jaar enige vertraging op door het uitbreken van de coronacrisis, maar volgens Yara is de constructie verder geheel volgens plan verlopen. Hoewel er dit jaar wat twijfels rezen of de ‘Yara Birkeland’ werkelijk onbemand ingezet gaat worden, wordt het volgens het bedrijf nog wel degelijk een autonoom varend vaartuig.

Minder soepel

Wel laat de kunststofproducent doorschemeren dat het project minder soepel verloopt dan voorzien, met name aan de kade. ‘Innovatieve projecten gaan gepaard met onzekerheden en uitdagingen. In het bijzonder de autonome logistiek aan land is voor het project een uitdaging gebleken.’

Voorafgaand aan het commercieel gebruik komt hoe dan ook eerst een testfase waarin mensen met het schip gaan werken. Die ‘verdere voorbereidingen voor de autonome operatie’ vinden plaats in de Noorse kustplaats Horten, aan het fjord waaraan ook de hoofdstad Oslo ligt. De kunstmestfabriek van Yara bevindt zich een paar fjorden verderop.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement