Dat meldt het Duitse Fraunhofer Center for Maritime Logistics and Services en Container xChange, een platform voor het herpositioneren van containers. Wereldwijd duurt het gemiddeld 45 dagen voor een container beschikbaar komt voordat die weer beladen kan worden, in China en de VS is dat gestegen tot respectievelijk 61 dagen en 66 dagen.

Vertraging

‘De beschikbaarheid van containers in heel China is nog steeds laag, terwijl Amerikaanse havens worden overspoeld met containers uit Azië, vol met producten voor de feestdagen’, aldus Container xChange. De overbelaste Amerikaanse havens vertragen de doorlooptijd van containers, waardoor het langer duurt voor ze weer voor export kunnen worden gebruikt of leeg terug naar China kunnen.

Volgens Container xChange Index daalde de beschikbaarheid van containers in Azië in de periode van eind mei tot medio september met 37%. Volgens scheepvaartorganisatie Bimco worden er wel pogingen ondernomen om de markt meer in balans te brengen. Zo zouden in oktober alleen al vanuit Los Angeles 325.980 lege containers zijn verscheept.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement