Iskes verkocht twee jaar geleden al zijn Amsterdamse belangen aan Maersk-dochter Svitzer en is nu nog actief vanuit Eemshaven, Lübeck en Lissabon. De overname omvat ook de offshore-activiteiten en het management en kantoorpersoneel op het hoofdkantoor in IJmuiden. Daar krijgt Ronald Vergouwen de leiding. Voormalig eigenaar Jim Iskes blijft als strategisch adviseur bij de groep betrokken.

Aparte entiteit

Iskes gaat als aparte entiteit onder het hoofdkantoor van Boluda in Valencia opereren. De bedoeling is dat het Nederlandse bedrijf zich gaat richten op het uitbouwen van de offshore-activiteiten van Boluda in Noordwest Europa, met onder meer de Baltische en Poolse markt en het Kielerkanaal tussen Noordzee en de Oostzee.

Het familiebedrijf Boluda is de afgelopen jaren uitgegroeid tot het grootste sleepbedrijf van Europa. Het nam anderhalf jaar geleden Kotug Smit over, destijds een joint venture van Boskalis en de Kooren-groep, en twee jaar eerder de Duitse sleepbedrijven Unterweder Reederei en Lutgens & Reimers.

De Spaanse groep exploiteert een vloot van meer dan 300 sleepboten in 75 havens in 19 landen in onder meer Europa, Afrika enAmerika. De vloot van Iskes telt tien sleepboten met een trekkracht van twintig tot 83 ton.