Drie bemanningsleden die op het schip achterbleven, behielden controle over het containerschip en hebben koers gezet naar de haven van Port-Gentil in Gabon. Het lichaam van het gedode bemanningslid, een man uit Azerbeidzjan, zal volgens de Turkse regering na aankomst in Gabon zo snel mogelijk naar zijn vaderland worden gebracht. Alle andere bemanningsleden van de ‘Mozart’ hebben de Turkse nationaliteit.

Piratenbende

De ‘Mozart’ was vanuit de haven van Lagos (Nigeria) op weg naar Kaapstad (Zuid-Afrika) toen het schip om half zes ’s ochtends op 98 nautische mijl (180 kilometer) van de eilandstaat Sao Tomé en Príncipe werd aangevallen door een piratenbende. De bemanningsleden verschansten zich in de normaal gesproken veilige ‘citadel’ van het schip, maar de piraten wisten daar vanaf het bovengelegen dek toch binnen te dringen, mogelijk met behulp van explosieven. De aanval zou zo’n zes uur hebben geduurd.

Piraterij is in de Golf van Guinee al langer een groot probleem: vorig jaar werden bij piratenaanvallen in het gebied in totaal 130 bemanningsleden in gijzeling genomen, een recordaantal. Maersk riep vorige week nog op tot een ‘adequaat militair antwoord’ na een mislukte piratenaanval op een Maersk-schip. En afgelopen donderdag werd de ‘MSC Elsa’, op weg naar Port Harcourt (Nigeria), benaderd door een verdacht klein vaartuig, dat ervandoor ging nadat vanaf het containerschip waarschuwingsschoten waren gelost.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement