De bouw van ‘s werelds grootste particuliere ziekenhuisschip, de ‘Global Mercy’, is nagenoeg voltooid. Het schip vertrekt dit voorjaar naar Europa, waar in de haven van Antwerpen de medische apparatuur zal worden geïnstalleerd. Naar verwachting doet het schip in het najaar Rotterdam aan voor een bezoek van twee weken, waarna het in Afrika in gebruik zal worden genomen.

De ‘Global Mercy’ is het eerste schip van Mercy Ships dat speciaal ontworpen en gebouwd is als ziekenhuisschip. Voorgaande schepen, waaronder ook de huidige ‘Africa Mercy’, zijn tot ziekenhuisschip getransformeerde schepen die eerder een ander doel dienden.

Het nieuwe schip is 174 meter lang en weegt 37.000 ton. Het heeft zes operatiekamers en biedt plaats aan meer dan zeshonderd vrijwilligers van over de hele wereld die vele disciplines vertegenwoordigen, onder wie chirurgen, maritiem personeel, koks, leraren en elektriciens.

De ‘Global Mercy’ zal, als de coronamaatregelen het toelaten, een feestelijke ontvangst krijgen in de haven van Rotterdam. Donateurs, sponsors en geïnteresseerden in vrijwilligerswerk bij Mercy Ships kunnen met eigen ogen zien waar ze hun tijd, geld of goederen aan schenken.

‘De ‘Global Mercy’ is een compleet ziekenhuisschip, uitgerust met moderne technologie en op maat gemaakte instrumenten,’ zegt Marianne Havinga, directeur van Mercy Ships Holland. ‘Daarmee stelt het ons in staat om zorg van de hoogste kwaliteit te bieden aan de allerarmsten ter wereld.’

Meer dan 93% van de bevolking van Afrika ten zuiden van de Sahara heeft geen toegang tot veilige en tijdige chirurgische zorg. Naast het bieden van operaties, richt Mercy Ships zich meer en meer op het trainen van medische professionals in Afrika.

Op deze manier wordt de gezondheidszorg in Afrika structureel verbeterd. Daarom is de ‘Global Mercy’ uitgerust met ultramoderne trainingsruimten, waaronder een simulatielaboratorium met virtuele en augmented reality.