Het bedrag is voor meerdere doelen bestemd. Ruim 855 duizend euro is een vergoeding voor de claims die het Rijk en andere partijen indienden. Ruim 750 duizend euro is een vergoeding voor de contracten die het Rijk sloot met vissers, om delen van de lading uit zee te halen.

MSC draagt ook ruim een half miljoen euro bij aan een onderzoek naar de mogelijke milieuschade van de ramp. Mocht daar sprake van blijken te zijn, dan kan op de verzekeraar van MSC nog eens maximaal 7 miljoen euro worden verhaald.

Nog niet alle lading van de containerramp is gevonden. De rest van het geld is daarom onder meer bedoeld om vissers te vergoeden die nog spullen in hun netten aantreffen, bergingen uit zee en toekomstige schoonmaakacties van de stranden.

Impact

De minister schrijft in haar brief dat ze zich bewust is van de impact van de containerramp op het Waddengebied. ‘Er is door vele partijen een enorme inzet gepleegd om de verloren lading op te sporen en op te ruimen en om de gevolgen van het verlies van de containers zo veel mogelijk te beperken. Al deze inspanningen kunnen de gevolgen niet volledig ongedaan maken maar het is wel mogelijk gebleken om de gemaakte, de nog te maken kosten en het risico op milieuschade voor rekening te brengen van de partij die voor de containerramp verantwoordelijk is.’

De Waddenvereniging maakte donderdag bekend dat het een cheque van ruim 1,9 miljoen euro heeft ontvangen van de Nationale Postcode Loterij voor het project Clean Up XL. Het doel is om binnen vier jaar de resterende 800 ton afval van de containerramp met de MSC Zoe op te ruimen. De Waddenvereniging doet dat samen met Stichting De Noordzee, Stichting Duik de Noordzee Schoon en de Natuur en Milieufederaties.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement